Det beste tidspunkt å bestige Kilimanjaro

De to beste sesongene på Kilimanjaro er fra juli til september, og fra januar til februar. Værforholdene på fjellet er perfekte i disse periodene, og da er det jo heldig at mange reisende har sommer- eller vinterferien på den tiden.

Regntidene i Tanzania er fra midten av mars til mai og i november. Som i andre tropiske land er det helt umulig å forutsi når regnet starter og stopper i disse periodene. Men sikkert er det at det vanligvis faller mye regn. Resten av året er de fleste dager tørre, varme og solrike.

De fleste fjellklatrere unngår regntiden. I april, mai og november er sannsynligheten for at det kommer regn i løpet av turen veldig høy, og det kan gjøre forholdene vanskeligere. Regnet gjør jorden fuktig og steinene glatte, noe som gjør at tempoet blir langsommere og bestigningen til et litt mere risikabelt eventyr.

Noen som setter pris på regntiden på Kilimanjaro er amatørfotografene. Mer nedbør betyr en finere og mer frodig regnskog, samt mer snø på toppen, noe som gjør det mulig å ta vakre bilder av den snødekte Uhuru Peak, som er det høyeste punktet på Kilimanjaro.

Lavsesongen i april-mai er også den beste perioden å reise hvis du vil ha fjellet nesten for deg selv. Det er veldig få turister, og det gir selvfølgelig en mer unik opplevelse.
Nedenfor kan du lese om de forskjellige årstidene og om været på Kilimanjaro.

DE ULIKE SESONGENE PÅ KILIMANJARO

JANUAR - MIDT-MARS
Perioden fra januar til midten av mars er en veldig populær tid å bestige Kilimanjaro. Været er veldig balansert, og det er vanligvis ingen utfordringer med verken regn eller kulde. Det er den varmeste tiden i løpet av året, så den første dagen av turen, hvor man går gjennom regnskogen, kan være ganske varm. Men allerede fra dag 2 er du så høyt oppe at temperaturen er veldig behagelig. Dagene er generelt tørre, men det kan godt forekomme litt regn. I andre halvdel av mars øker sannsynligheten for regn fordi man nærmer seg den lange regntiden. Det kan også være veldig varmt.

SLUTT MARS - MAI
Den lange perioden med regn starter i slutten av mars og fortsetter til midten av mai. I løpet av april begynner det gradvis å bli kjøligere. Det er vanligvis så mye regn at stiene er glatte og det kan være vanskelig og farlig å vandre. Hvis du vil reise i løpet av denne perioden, må du være villig til å gå i regntøy og at det kan være en ubehagelig opplevelse å sove i telt. På grunn av disse utfordringene velger noen operatører å ikke tilby turer til Kilimanjaro i april og mai. Imidlertid vil vi gi deg muligheten fordi det også er flere fordeler. Flyreiser og hoteller er vanligvis billigere i denne perioden, og det er veldig få turister på Kilimanjaro, så opplevelsen er mer unik.

JUNI - JULI
I denne perioden er været på Kilimanjaro ganske tørt og klart, men nettene kan være bitende kalde høyt oppe på fjellet. De første dagene er det et veldig behagelig klima, men når du nærmer deg toppen blir det veldig kaldt om natten. Med riktig antrekk og en god sovepose er det imidlertid ikke noe problem. Hvis du har mulighet til å reise i juni, er det en utmerket måned å bestige Kilimanjaro. Været er bra og det er veldig få turister på rutene. Juni er vanligvis stille, solrik, og etter vår mening en ganske undervurdert måned på Kilimanjaro. Fra og med juli vil det være mange flere mennesker på fjellet.

AUGUST - OKTOBER
Værforholdene er perfekte fra august til oktober. Det er den mest populære tiden for å bestige Kilimanjaro. Dagene er klare og noe varmere enn i juni og juli, og det er vanligvis veldig lite regn. Det er vanligvis fuktig i regnskogen lenger nede på fjellet, og det kan være regn på noen av de sørlige ruter, som f.eks. Machame. Når du kommer ut av regnskogen og opp i høyden er det nesten alltid blå himmel i august, september og oktober. Oktober er nok en undervurdert måned på Kilimanjaro. Antall klatrere synker drastisk sammenlignet med i august, men de gode værforholdene fortsetter helt til midten av oktober. I slutten av oktober vil det vanligvis være noen flere små regnbyger, men det burde ikke skape noen store utfordringer.

NOVEMBER - MIDT DESEMBER
I november begynner den korte regntiden på Kilimanjaro, og denne varer vanligvis til midten av desember. Temperaturene har falt og en fuktig tåke dekker fjellet. Dette betyr at en bestigning av Kilimanjaro er vanskeligere, men også mer spennende og utfordrende. November er sannsynligvis ikke den beste tiden å bestige fjellet, men det gir noen gode muligheter til å ta bilder av en snødekt Uhuru Peak med en ring av tåke rundt.

DESEMBER - JANUAR
Perioden mellom jul og nyttår er veldig populær på Kilimanjaro. Det er mange turister på fjellet, selv om været ikke nødvendigvis er det beste. Det kan fortsatt være noen regnbyger, og det er mye tåke i denne perioden. Den første dagen vil være veldig varm, mens du vandrer gjennom den tette skogen. Men det er vakkert og frodig i regnskogen, det er snø på toppen, og temperaturen er behagelig når du først har kommet litt høyere. Flybilletter og hoteller er vanligvis veldig dyre rundt jul og nyttår, så du får mer for pengene, men den samme gode opplevelsen hvis du kan reise litt tidligere i desember, eller fra begynnelsen av januar.

TEMPERATUREN PÅ KILIMANJARO

Under en bestigning av Kilimanjaro beveger du deg gjennom fire forskjellige klimasoner:

Du starter i regnskogen, som er mellom 800 - 3000 moh.
Her er det varmt og fuktig, og det er tett vegetasjon. Regnskogen fortsetter opp til nesten 3000 meter over havet. Temperaturen er mellom 20-25 grader på dagtid, og 12-15 grader i gjennomsnitt. Her vil du tilbringe de første 1-2 dagene, avhengig av hvilken rute du velger.

Den lavalpine sone, fra 3000 til 4200 moh.
Når du kommer høyere opp på fjellet, blir det stadig mindre vegetasjon. Avhengig av rutevalg, vil du tilbringe 1-2 dager i denne sonen, med gjennomsnittstemperaturer fra 5-10 grader om natten, og 15 - 20 grader om dagen.

Den høyalpine sone 4200 - 5000 moh.
På den fjerde eller femte dagen av oppstigningen, beveger du deg opp i et ørkenlignende landskap. Her er temperaturene i gjennomsnitt rundt frysepunktet, men om dagen, når solen skinner, er temperaturene fortsatt ganske behagelige.

Den nivale sone (issonen) over 5.000 moh
Dagen for toppstøtet vil du bli vekket rundt midnatt. Du får litt kjeks og te før du går opp mot toppen, i måneskinnet. I denne høyden er gjennomsnittstemperaturen rundt -6 grader. I løpet av natten kan temperaturene synke til -20 grader, og på grunn av de sterke vindkastene kan det ofte føles som -40.
Men når du har kjempet deg helt opp til Uhuru Peak, vil du oppdage at det var verdt innsatsen. Her er det utrolig vakkert. Store isbreer omgir krateret, og du kan se gjennom skyene og ned på steppene langt under deg. Det er denne opplevelsen som er hele målet med turen. Å komme til toppen av Afrikas høyeste fjell mens solen står opp under deg.

HAR DU SPØRSMÅL TIL VÆRET PÅ KILIMANJARO?

+45 53 77 66 10info@tanzaniatours.no