KILIMANJARO

Bestig Afrikas høyeste fjell

Med sin snødekte topp stikker Kilimanjaro 5.895 meter opp i luften. Dermed er det Afrikas høyeste punkt og blant verdens høyeste fjell. Vi har noen av de mest rutinerte guidene i Tanzania, og med deres hjelp har nærmere 90 % av våre reisende kommet seg til toppen.

Etter flere dager med vandring gjennom vakker regnskog og tropisk fjellandskap når du "Afrikas tak", og er vitne til en utrolig vakker soloppgang. Bare et steinkast fra ekvator står du omgitt av store isbreer til alle sider, og kan nyte utsikten over landskapet under. En fantastisk belønning som er verdt innsatsen.

Å komme til toppen av Kilimanjaro, mens solen stiger opp over slettene, er en ubeskrivelig følelse. Utmattelsen etter den harde turen, stoltheten over den store prestasjonen og synet av den vakreste soloppgangen kan selv få de tøffeste typene til å felle en tåre.

FORDELER MED EN PRIVAT BESTIGNING AV KILIMANJARO

Som på våre safarier er våre turer på Kilimanjaro 100 % private. Vi kobler aldri folk sammen med noen de ikke kjenner. Du og dine partnere vil få en egen guide, og et team av kokker og bærere. De fleste reisebyråer arrangerer bare gruppereiser til Tanzania. Dermed er det et fastlagt standardprogram der du ikke selv har noe å si i forhold til innhold og reisetidspunkt. På en gruppetur må man også være heldig å treffe en harmonisk gruppe. Folk er forskjellige. Og folk er i forskjellig form, så det vil alltid være noen som har problemer med å følge med.

På en privat Kilimanjaro-trekking med TANZANIA TOURS foregår alt i ditt tempo, og det er ingen å ta hensyn til. Turen er ledet av noen av Tanzanias beste og mest erfarne guider, og dere har med en egen kokk og en hel flokk bærere på turen. Det eneste du trenger å konsentrere seg om da, er altså å vandre. Det gir helt klart de beste forutsetninger for å nå toppen.

Vi sørger også for å sende med et antall assisterende guider, passende til hvor mange dere reiser sammen. Det gir ekstra støtte underveis, men den viktigste grunnen er at vi kan dele dere opp hvis en eller flere av dere må snu, og de andre ønsker å fortsette. Det er kjedelig å være tett på målet, og være nødt til å snu fordi reisefølget har fått høydesyke.

Drømmen om å nå toppen av verdens høyeste frittstående fjell er en stor motiverende faktor som, sammen med den storslåtte naturen, overskygger anstrengelsene. Du får masse selvtillit med hjem fra turen, og en opplevelse man kan fortelle om og skryte av resten av livet.

HVILKEN RUTE VIL DU TA?

Kilimanjaro kan bestiges av alle med en normal fysikk. Her trenger man ikke være fjellbestiger, alt det krever er et par gode fjellsko og en sterk vilje. Men det er ikke en badeferie. Man vandrer minst 4-6 timer hver dag, og på topp-dagen opp til 15 timer, så viljestyrken blir virkelig satt på prøve.

De fleste bør være i stand til å nå opp til den øverste leiren, for det er da det blir virkelig tøft. Man vandrer om natten for å nå toppen før soloppgang, for at det ikke blir for varmt. Men det virkelig kaldt om natten, det er mørkt og det er den mest krevende strekningen. Men det er også en uforglemmelig opplevelse, og du vil bli guidet på veien av det utrolige stjerneteppet over Afrika, som ses ekstra tydelig her i mørket. Vi sørger ofte for å time det slik at du treffer toppen ved fullmåne, noe som er ekstra vakkert og selvfølgelig gir litt mer lys.

Det er viktig å velge en rute som passer dine ambisjoner og budsjett. Går du for den vakreste ruten, anbefaler vi Lemosho-ruten. Machame-ruten tilbyr også veldig fin natur, men det er tøffere fordi du skal klare bestigningen på færre dager. Det er også den mest brukte ruten, så det kan være noe trafikk på veien. Foretrekker du å ha fjellet mer for deg selv, bør du gå for den The Northern Route. Vil du sove i hytter, bør du velge Marangu-ruten.

Uansett ruten, kan du selvfølgelig kombinere med en spennende safari som også bidrar til å forebygge høydesyke, eller dra på en velfortjent badeferie på Zanzibar etter. Nedenfor kan du lese mer om hver rute. Kontakt oss gjerne hvis vi skal sette sammen et program til deg.

Machame-ruten

Machame-ruten er, sammen med Marangu ruten, den mest populære ruten til toppen av Kilimanjaro. Machame er også kjent som Whisky-ruten, siden den er litt vanskeligere enn Marangu-ruten, populært kjent som Coca Cola-ruten. Machame-ruten tar minst 6 dager å fullføre, men vi anbefaler at du tar 7 dager, noe som øker sjansen for å nå til toppen betraktelig.

Machame-ruten er ideell for dem som føler seg forberedt på en litt mer utfordrende bestigning, der vandringen er lengre og generelt har et litt mer vanskelig terreng enn Marangu-ruten. Men du blir i stedet belønnet med en vakrere og langt mer variert natur. Ruten er av god grunn populær, og den er derfor også relativt beferdet. Hvis du ønsker å bestige en rute med bare noen få mennesker, bør man velge Lemosho eller Northern Route.

Se program her

Klik her

Marangu-ruten

Marangu-ruten er også kjent som Coca Cola-ruten fordi man overnatter i hytter, der man blant annet kan kjøpe Coca Cola. Det er en mer komfortabel overnatting enn telt, fordi du er mindre påvirket av vind og vær. Marangu er den mest direkte ruten med de beste stiene, og er den minst utfordrende ruten på Kilimanjaro. Turen tar minimum 5 dager å fullføre, men vi anbefaler at du tar 6 dager, slik at du har de beste forutsetninger for å nå toppen.

I motsetning til de andre rutene tar nedstigningen sted langs samme vei som man går opp, noe som gjør at ruten virker mer beferdet. Det gjør også at Marangu rent naturmessig er den minst attraktive av rutene, siden man bare ser den ene siden av fjellet. Det vil fortsatt være en vakker naturopplevelse, for Kilimanjaro tilbyr fantastisk flora og fauna, uansett hvilken rute du velger. 

Se program her

Klik her

Lemosho ruten

Lemosho-ruten er en av de mindre trafikkerte rutene på Kilimanjaro. Kanskje fordi det er en lang og veldig utfordrende rute, men i stedet byr den på veldig naturskjønne omgivelser og nettopp rutens lengde gjør at man akklimatiserer på en god måte og unngår høydesyke. Derfor har Lemosho-ruten en veldig høy suksessrate. Siden ruten er litt lengre enn Marangu og Machame krever det 7-8 dager. 

Naturen på Lemosho-ruten har den vakreste og mest varierte natur på Kilimanjaro. Du starter i regnskogen, krysser det spektakulære Shira Plateau og går deretter i ett med Machame-ruten på den vakre nedstigningen til Mweka. Du må velge Lemosho hvis du vil betale litt ekstra for å ferdes i særlig naturskjønne omgivelser med svært få turister.

Se program her

Klik her

The Northern Circuit ruten

Northern Circuit ruten er den nyeste ruten på Kilimanjaro. Denne ruten tilbyr en enestående opplevelse, fordi det er den eneste ruten som går nesten hele veien rundt fjellet. Det betyr også at det er den lengste ruten, og ganske utfordrende. Oppstigningen via Northern Circuit tar 9 dager. Til gjengjeld får du den beste høydeakklimatiseringen av alle rutene til Kilimanjaro.  

Det er en stor del av grunnen til at det også er den ruten som har den beste suksessraten. Northern Circuit ruten er helt klart en av de beste rutene til Kilimanjaro, men på grunn av lengden dessverre også den dyreste. Den er spesielt egnet for de som søker en unik opplevelse vekk fra folkemengdene, og ikke vil forhaste turen.

Se program her

Klik her

Mount Meru

Mount Meru er mye mindre kjent enn sin storebror Kilimanjaro, men det er ikke fordi fjellet mangler noe i forhold til storslåtte naturopplevelser og gode utfordringer. Du går gjennom de samme klimasonene som på Kilimanjaro, og opplever det samme vakre naturen. Mount Meru er, med sine 4.500 meter, Tanzanias nesthøyeste fjell.

På Mount Meru tilbringes natten i hytter. I parken og på oppstigningen er det svært få turister i forhold til Kilimanjaro, og turen tar bare 4 dager. Derfor koster bestigningen av Meru langt mindre enn Kilimanjaro. Så har du ikke tiden eller økonomien til å bestige Kilimanjaro, og søker du en unik opplevelse vekk fra de fleste turister, er Mount Meru et opplagt valg.
 

Se program her

Klik her

"Vi nådde toppen av fjellet, ganske slitne – men herregud så kult! Soloppgang over skyene, å se toppen av en gigantisk vulkan, å gå mellom is og isbreer, det var helt fantastisk og er på alle måter en opplevelse jeg kan anbefale til alle!"

Thorbjørn Milling, København

Her skal du bo før og etter Kilimanjaro

Vi anbefaler Kaliwa Lodge, som ligger noen få minutter fra Machame-inngangen til nasjonalparken, og også er et fint utgangspunkt for Marangu-ruten. Det er en koselig liten lodge med bare 10 rom, som ligger i 1.300 meters høyde, vakkert omkranset av tropisk fjell-regnskog ved foten av Mt. Kilimanjaro. Du får ikke en bedre utsikt til fjellet, så det er perfekt å starte eventyret her.

Se mer her: KALIWA LODGE, MOSHI.

Hvis du vil benytte Lemosho-ruten, The Northern Route eller vil bestige Mt. Meru, er Planet Lodge det beste utgangspunktet. Det er en koselig oase i utkanten av Arusha by som består av 14 runde hytter, inspirert av masaienes bomaer. Det er fine rom med gode senger, dusj og toalett, samt en terrasse med utsikt over den fredelige hagen. Det er en vakker tropisk hage fylt med fargerike fugler, bananpalmer og papayatrær, samt et stort svømmebasseng, som tilbyr en fantastisk utsikt over Mount Meru i bakgrunnen.

Se mer her: PLANET LODGE, ARUSHA.

NÅR ER DET BESTE Å BESTIGE KILIMANJARO?

Når du planlegger en tur på Kilimanjaro, er det flere ting du burde ta høyde for: vanskelighetsgraden, temperaturen, antall fjellklatrere på ruten, og ikke minst sikkerheten. Hovedfaktoren som påvirker alle de andre på Kilimanjaro er været. Mt. Kilimanjaro ligger i den ekvatoriale klimasone, og i motsetning til de vanlige årstidene du kjenner hjemmefra med vår, sommer, høst og vinter, har Tanzania bare våte og tørre årstider.

Les mer om været, temperaturen og de forskjellige årstidene på Kilimanjaro her.

PRAKTISK INFORMASJON OM KILIMANJARO

Gode tips for å nå toppen!
Drikk mye; Det anbefales at du drikker ca. 4-5 liter væske hver dag. Dette bør omfatte minst 3 liter rent vann pluss andre væsker, som te, kaffe og juice.
Spis nok; Det anbefales at du spiser nok mat, spesielt karbohydrater. Et kosthold med mer enn 70% karbohydrat forbedrer oksygenopptaket. Siden du forbrenner mye kalorier på turen og appetitten din kan forsvinne i høyden, må du sørge for å spise rikelig. Hvis du mister appetitten dagen etter, kan det du spiste dagen før hjelpe deg lenger opp på fjellet.
Gå sakte; oksygenmolekylene er veldig spredt når man er høyt over havet, så gå sakte slik at kroppen din kan akklimatisere seg / tilpasse seg miljøet. Med andre ord vil det gi deg tid til å "fange" de spredte oksygenmolekylene som skyldes atmosfæretrykk.
Gå høyt, sov lavt; Dette gjør at kroppen kan akklimatisere seg raskere.

Toalettfasiliteter
Det er toaletter på fjellet, men de brukes av mange mennesker, og vi kan derfor ikke garantere rensligheten på toalettene. Hvis du ønsker det, kan du leie et privat toalett. 1 bærbart toalett kan brukes av en gruppe på 5 personer og koster $180.

Maten på fjellet
Nedenfor kan du lese om hva du vanligvis får å spise og drikke under en bestigning av Kilimanjaro.

Frokost:
Egg, pølser, bacon, arme riddere / pannekaker, brød, grøt, frukt. Smør, syltetøy, honning, peanøttsmør. Te, kaffe, varm sjokolade, frukt og fruktjuice.

Lunsj:
Matpakke; Gulrot- og agurkstaver, sesongens frukt, kokte egg, kylling, koteletter, smørbrød (egg, ost, tomat, kjøtt, tunfisk eller peanøttsmør) og fruktjuice.

Middag:
Suppe, kokt kjøtt eller vegetarisk måltid (inkluderer kylling / biff med ris, ferske gulrøtter og grønne bønner, potetmos og salat), sesongens frukt- og fruktjuice og forskjellig varm drikke.

Snacks:
Peanøtter, popcorn, chips, småkaker. Det anbefales også at du tar med deg egen snacks. Energi eller granola barer, sjokolade, godteri, kjeks, nøtter og tørket frukt er alle gode valg. Sørg for å velge ting du virkelig liker fordi du trenger ekstra motivasjon for å fortsette å spise ettersom appetitten din godt kan blir dårligere i høyden. Energidrikker som Gatorade, Crystal Light eller lignende til å ha i en av vannflaskene dine er en god ide, det smaker godt og tilfører salt og mineraler til kroppen.

Drikkevann
Den første dagen vil du få 3 liter vann pr. person, men disse må tømmes i dine egne vannbeholdere, da parkledelsen ikke tillater engangs plastflasker inne i parken. Du må derfor ta med dine egne vannflasker (camelbak + en Nalgene-flaske) med kapasitet til å ta 3 til 4 liter om gangen. Fra dag 2 og utover drikker du renset vann fra fjellelvene. Vi bruker vanligvis vannbeskyttelsestabletter for å rense vann på turen, men hvis du har dine egne favorittrensetabletter, kan du ta med dem.

Bagasjehåndtering
Det anbefales å ta med 3 kolli på turen; 1 ryggsekk som skal brukes som dagstursekk på turen, 1 duffelbag som skal transporteres av bærerne på turen (denne er inkludert i prisen og vil bli utdelt), og den siste er kofferten eller den store baggen som blir på lodgen sammen med resten av klærne til safari / Zanzibar. Den anbefalte at vekten på duffelbagen som skal transporteres av bærerne ikke er mer enn 15 kg som skal transporteres av bærerne. Høyere vekt vil kreve en ekstra bærer, noe som betyr en ekstra kostnad på $10 per. dag.

Forsikring ved en eventuell evakuering
Kilimanjaro SAR spesialiserer seg på helikopterevakuerings tjenester på Mount Kilimanjaro og Mount Meru. De har en klinikk for høydesyke på St. Joseph Hospital i Moshi, hvor evakuerte klienter blir brakt hvis de trenger ytterligere medisinsk hjelp. I tilfelle evakuering fakturerer de ikke turoperatørene eller turistene, men de har direkte avtaler med forsikringsselskaper over hele verden. Alle våre kunder må derfor ha en forsikring som har medisinsk dekning opp til 6000 meter over havet. Kilimanjaro SAR tilbyr den samme tjenesten gratis til de lokale som arbeider på fjellet, dvs. bærere, kokker og reiseguider.

Fairtrade
TANZANIA TOURS går inn for ansvarlig turisme, og sørger for at alle våre ansatte jobber under ordnede forhold, og får en skikkelig lønn. Vi er, som et av de eneste skandinaviske reisebyråene, medlem av organisasjonen Kilimanjaro Porter's Assistance Project, som sørger for at bærerne ved Kilimanjaro har ordentlige arbeidsforhold og ikke blir utnyttet av grådige turoperatører. Du kan lese mye mer om vår støtte og organisasjonens arbeid på deres nettsider, www.kiliporters.org.

PAKKELISTE TIL KILIMANJARO

For å sikre at din neste Kilimanjaro-tur med TANZANIA TOURS blir både behagelig og vellykket, har vi sammen med våre erfarne guider laget en pakkeliste med klær og utstyr som vi anbefaler å ta med på reisen.

HAR DU SPØRSMÅL OM KILIMANJARO?

+45 53 77 66 10info@tanzaniatours.no