The Northern Circuit ruten

Northern Circuit er ruten som gir deg den største sjansen for å nå toppen. Det er den lengste ruten, men som gir de beste mulighetene for å akklimatisere underveis. Samtidig er det en av de vakreste og mest uberørte rutene, med veldig få turister, noe som gjør opplevelsen mer unik. I motsetning til de fleste andre rutene, som har utgangspunkt fra Moshi, er det mest fornuftig å starte fra Arusha hvis dere ønsker å benytte den nordlige ruten, siden den begynner fra Kilimanjaros vestlige skråning. 

De første dagene følger den nordlige ruten samme forløp som Lemosho-ruten, som også tar utgangspunkt i den vestlige siden av fjellet. Når dere kommer til Lava Tower, går ruten mot nordvest til Moir Hut, og derfra klokken rundt Kibo i ca. 4.000 meters høyde. Det er denne strekningen som gjør The Northern Route unik. Deretter går turen videre via Third Cave og tar retning mot toppen fra School Hut.
På nedstigningen møtes Northern Circuit med Machame-ruten og slutter ved Mweka.

På denne turen kommer du til å overnatte i telt. Det er den mest autentiske opplevelsen, og en perfekt kombinasjon med førsteklasses lodger som vi bruker under safari og på Zanzibar. Så velger du å kombinere din Kilimanjaro-tur med safari eller badeferie på Zanzibar, får du mange forskjellige opplevelser som skaper den perfekte drømmereisen.

Vi bruker det beste utstyret på markedet, og har et stort utvalg. Vi sørger for telt, madrasser, mat og kjøkkenutstyr. Soveposer, vandrestaver og alle klær kan du leie på vårt kontor i Arusha, for lite penger.
Du får mye praktisk informasjon før reisen, og en detaljert pakkeliste med alt du trenger å ta med. Det er blant annet viktig at du har gode fjellsko, og sørger for å gå med dem hjemmefra.

Dag 1 – Arusha

Det er rutefly fra København, Billund, Aalborg og Hamburg. Når du har godkjent programmet, søker vi etter de datoene dere ønsker å reise. Vi ser på alle muligheter, så vi er sikre på å finne den beste ruten til prisen. Det pålitelige nederlandske selskapet KLM har avganger fra alle flyplasser hver morgen, med ett enkelt stopp i Amsterdam. Qatar Airways har en god rute fra København hver kveld med et enkelt stopp i Doha. Her flyr du over natten, slik at tiden går fort. De bruker nye fly og er kåret til verdens beste flyselskap de siste mange årene, så servicen er helt på topp. Vi har gode avtaler med både KLM og Qatar, så vi kan ofte lage en pris som konkurrerer med de billigste selskapene som har flere stopp og lengre ventetider.

Dere ankommer til Kilimanjaro flyplass, der blir dere mottatt av vår sjåfør som står klar med et skilt med navnet deres. Han tar dere til hotellet. Turen tar en times tid.

Planet Lodge er en koselig oase i utkanten av Arusha. Den består av 14 runde hytter, inspirert av masaienes bomaer. Det er fine rom med gode senger, dusj og toalett, samt en terrasse med utsikt over den rolige hagen.

Det er en vakker tropisk hage fylt med fargerike fugler, bananpalmer, papayatrær og granatepletrær. I hagen er det et stort svømmebasseng, der man har en praktfull utsikt til Mount Meru i bakgrunnen. Planet Lodge er eid av vår samarbeidspartner i Tanzania, så vi kan lage en virkelig god pris.

Overnatting og måltider:
Planet Lodge

Dag 2 – Arusha

Tilbring dagen i Arusha. Dere kan slappe av på lodgen eller dra en tur til byen og se dere rundt, og spise på en av de mange gode restaurantene i byen.

Fra Arusha kan vi arrangere forskjellige turer, der dere kan få et innblikk i den afrikanske hverdagen med en tur til en liten landsby. Her besøker dere den lokale skolen, ser hvordan de bor og hva de dyrker i jordene.

Det er viktig å være skikkelig utvilt etter flyturen før dere starter på fjellturen, og det gir bedre motstand mot høydesyke at dere har tilbrakt noen dager i Tanzania. Enten bare i Arusha, som ligger i 1.400 meters høyde, men enda bedre med en safari hvor man bor så høyt som 2.300 meter over havet ved Ngorongoro-krateret.

I ettermiddag møtes dere med Kilimanjaro-guiden som forbereder dere til fjellbestigningen. Guiden gir en grundig orientering om hvordan trekkingturen kommer å foregå, og dere gjennomgår om dere har alt nødvendig utstyr.

Dere kommer å ha med minst to guider på turen, så det er mulighet for å dele dere opp hvis oppstigningen skal skje med forskjellig hastighet eller én av dere får det dårlig og må snu. Vi lager alltid bare private turer, så det er ikke andre turister å ta hensyn til, og guidene har fullt fokus på dere.

Overnatting og måltider:
Planet Lodge

Dag 3 – Kilimanjaro

Etter frokost kjører dere til Kilimanjaros vestlige skråning og Londorossi Gate for registrering.
Herfra kjører dere videre til Lemosho Glades hvor trekkingen begynner. Dere kjører i ca. 4 timer fra Arusha i en god bil med firehjulstrekk.

Dagens tur er en relativt kort tur på 3-4 timer gjennom vakre stier i fjellskogen til den første leiren i 2.800 meters høyde.

Overnatting og måltider:
Big Tree Forest Camp (2.800 moh)

Dag 4 – Kilimanjaro

Dere vandrer den siste biten gjennom skogen mens stien blir brattere og dere kommer ut i lyngheiene.
Herfra krysser dere Shiras høydedrag for å vandre ned i Shira-platået, der den neste leiren ligger flott plassert ved siden av en bekk. Hvis dere er heldige, kan dere se Eland-antiloper som beiter på sletten. Det er verdens største antilope. På en klar dag er det utsikt til Tanzanias nesthøyeste fjell, Mt. Meru.

Dagens trekk er ca. 5 timer, men dere vil sannsynligvis ikke merke noe til høydesyke, siden luften er noenlunde oksygenrik.

Overnatting og måltider:
Shira Camp 1 (3.500 moh)

Dag 5 – Kilimanjaro

Dere vandrer ca. 3 timer over slettene i den alpine ørkenen mot en camp på den andre siden av platået.
Herfra er det gode muligheter til å utforske området med ytterligere trekk, så denne dagen fungerer fint som akklimatisering, så dere (forhåpentlig) unngår høydesyke.
Dere kan f.eks. gå videre til Cone Place i midten av den utdødde Shira-vulkanen hvor dere kan se Shira-platåets høyeste punkt.

Dere kan også klatre opp de store bakkene, Shira Cathedral og Shira Needle. Her får dere en flott utsikt over Machame høydedraget.

Luften begynner å bli tynnere, så det er viktig å vandre rolig og drikke masse vann.

Overnatting og måltider:
Shira Camp 2 (3.800 moh)

Dag 6 – Kilimanjaro

Dagen starter med en solid frokost. Det er virkelig fantastisk hva kokken kan trylle frem, herlig mat under svært primitive forhold. Du spiser veldig bra både morgen, formiddag og kveld, og man får kaffe, te og til og med popcorn!

Dere vandrer opp en bratt sti, gjennom et landskap med klipper til et av Kilimanjaros kjennetegn, Lava Tower i 4.600 meters høyde.
Stien leder dere rett under denne gigantiske klippeformasjonen, og er dere ekstra tøffe, kan dere klatre til toppen!

Etter lunsj i nærheten av Lava Tower, er det på tide å bevege seg litt ned i høyden, og dere tar ruten nord for fjellet til den neste leiren ved Moir Camp, i 4.200 meters høyde. Herfra er det mulighet for å se en fantastisk solnedgang mens dere venter på middagen.

Dere vandrer 6-8 timer i dag. Stigningen til 4.600 meters høyde, og den etterfølgende overnattingen i litt lavere luftlag, er med til å motvirke høydesyke. Det er normalt med lette symptomer på høydesyke som kvalme og hodepine. Dere må ta det alvorlig hvis dere kaster opp mange ganger, blir svimle eller forvirret, får trykk i brystet, eller hvis dere får voldsom hodepine som ikke forsvinner med vanlig smertestillende. Dere bør prate med guiden om dette, og dere bør vurdere å søke ned fortest mulig. 

Men de fleste av kundene våre kommer til toppen uten alvorlige problemer, og de mindre symptomene forsvinner raskt, så snart man kommer ned i høyden. Fordelen med denne ruten er nettopp at man stiger veldig sakte i høyden, og har flere netter rundt 4.000 meter. Hvis dere blir syke med høydesyke, er det flere muligheter for å motvirke den ved å gå litt ned og opp igjen.

Overnatting og måltider:
Moir Camp (4.200 moh)

Dag 7 - Kilimanjaro

I dag vandrer dere ut av Moir-dalen langs en moderat bratt sti. Herfra kan dere ta en liten omvei for å klatre bakketoppen Little Lent Hill.

Dere vandrer videre langs et terreng med bakker, opp og ned, hele veien til Pofu Camp. På denne vandringen på nordsiden av Kilimanjaro, får dere noen fantastiske syn over slettene på begge sider av grensen mellom Tanzania og Kenya.
Etter 7-8 timers vandring kan dere slappe av ved leiren.

Overnatting og måltider:
Pofu Camp (4.000 moh)

Dag 8 – Kilimanjaro

Dere begynner med å vandre opp til høydedraget Buffalo, og deretter ned i Pofu-dalen, der dere spiser lunsj.
Herfra fortsetter dere mot øst, rundt de nordlige skråninger til Third Cave Camp ved Rongai.

Det er en relativt kort dag med ca. 6 timers trekking, og dere vil ankomme leiren rundt middag.

På dette tidspunktet burde dere ha blitt vant til klimaet, takket være de mange endringene i høydene.

Overnatting og måltider:
Third Cave Camp (4.000 moh)

Dag 9 – Kilimanjaro

Dagen byr på en bratt stigning over høydedraget mellom de to toppene Kibo og Mawenzi.
Derfra vandrer dere mot sør-vest til ”School Hut”, som brukes til trening av rangers som beskytter naturen rundt Kilimanjaro. Leiren ligger i fantastisk flotte omgivelser, rett ved den utdødde vulkanen Kibo.

Det er viktig at dere spiser og drikker så mye som mulig, selv om man ofte blir kvalm i denne høyden.
Dere må prøve å sove allerede rundt 18-tiden, siden det venter dere en lang natt.

Overnatting og måltider:
School Hut (4.800 moh)

Dag 10 – Uhuru Peak

Dere blir vekket rundt midnatt, spiser noen kjeks og drikker litt te, før dere legger ut mot toppen i måneskinn.
Temperaturen ved leiren ligger rundt frysepunktet og faller jevnt, etterhvert som man kommer høyere opp. Når dere treffer Gilmans Point, ved kraterkanten, kan temperaturen være helt nede på -25 grader like før soloppgang.

Den ca. 8 timers lange vandreturen i kulde og mørke, i et bratt og ulendt terreng, er utvilsomt den vanskeligste delen av ruten der fysikk og mental styrke virkelig blir testet.
Men når dere har kjempet dere opp til kraterkanten, i 5.680 meters høyde, får dere belønningen. Her får dere en kort hvil, mens dere opplever den mest fantastiske soloppgangen over de afrikanske steppene under.
Herfra fortsetter dere enda en times tid til det høyeste punktet på Kilimanjaro og i hele Afrika, Uhuru Peak. Denne delen er ikke så tøff som oppstigningen siden det går ganske rett fram. Her er det veldig kaldt, ned til -25 grader, og det kan være snø. Men når du først har kommet til Gilmans Point, har du også krefter til å fortsette den siste biten til skiltet ved Uhuru Peak, der du kan ta det obligatoriske bildet.

Når du har kjempet deg helt til Uhuru Peak, vil du oppleve at det har vært verdt alle anstrengelser. Her er det utrolig vakkert. Store isbreer omgir krateret, og du kan se gjennom skyene til slettene langt under deg. Man blir truffet av en fantastisk følelse av stolthet. Det er virkelig en stor selvtillits-boost å gjennomføre en slik prøvelse. Ta noen raske bilder av skiltet på toppen og ros hverandre for å ha klatret til verdens høyeste frittstående fjell, det 5.895 meter høye Kilimanjaro.

Deretter fortsetter dere ytterligere 5 timer mot Millennium Camp, selvfølgelig med lunsj underveis.
Det går mye raskere på vei ned, og snart er dere nede ved tregrensen igjen, der det ikke er så kaldt og luften er mer oksygenrik. Eventuell høydesyke vil raskt avta jo lenger dere kommer ned. I leiren står kokken klar med et skikkelig måltid før dere detter sammen i teltet og får et velfortjent hvil.

Dagen byr på i alt 14-16 timers vandring, så det er viktig å spare på kreftene og sørge for å drikke mye vann og holde blodsukkernivået oppe.

Overnatting og måltider:
Millennium Camp (3.800 moh)

Dag 11 – Arusha

Dere går den siste strekningen mot Mweka Gate, der blir dere hentet av en bil som kjører dere tilbake til Arusha.
Ved porten får dere utlevert et velfortjent diplom som dere kan henge på veggen hjemme!

Dagens vandring er ganske kort, ca. 3 timer, men man kommer forbi steder i regnskogen der det finnes mange aper, blant annet kolobus-apen.
Tilbake på hotellet er det tid til å slappe av. Ta en varm dusj, en kald øl og mat på en av de gode restaurantene i byen.

Overnatting og måltider:
Planet Lodge

DAG 12 – ZANZIBAR?

Herfra kan dere velge å fortsette reisen med badeferie og opplevelser på den lille eksotiske øya, Zanzibar. Etter en kort flytur på 1 time og 20 minutter ankommer dere til et paradis med hvite sandstrender, høye kokospalmer og turkisblått vann som er fint og varmt året rundt. Korallrevene utenfor Zanzibar er noen av de beste stedene å dykke og snorkle på Afrikas østkyst.

Zanzibar har også en spennende kultur og historie, og øya er kjent for sitt livlige marked og flotte krydderplantasjer. De herlige strendene og det fredelige indiske hav er hovedattraksjonen, og det som gjør Zanzibar til det ideelle stedet å
slappe av etter en safari.

Vi kjenner de fleste hotellene på øya, men har utvalgt dem hvor vi synes at man får den største opplevelsen for pengene. Da er det opp til deg å velge hvilke hotell som passer til dine drømmer. Du kan se et godt utvalg her: ZANZIBAR

HER SKAL DU BO FØR OG ETTER KILIMANJARO

Hvis du vil benytte Lemosho-ruten, The Northern Route eller vil bestige Mt. Meru, er Planet Lodge det beste utgangspunktet. Det er en koselig oase i utkanten av Arusha by som består av 14 runde hytter, inspirert av masaienes bomaer. Det er fine rom med gode senger, dusj og toalett, samt en terrasse med utsikt over den fredelige hagen. Det er en vakker tropisk hage fylt med fargerike fugler, bananpalmer og papayatrær, samt et stort svømmebasseng, som tilbyr en fantastisk utsikt over Mount Meru i bakgrunnen.

Se mer her: PLANET LODGE, ARUSHA

Våre guider

Din tur ledes av noen av Tanzanias beste og mest erfarne guider. Våre guider er oppvokst på Kilimanjaros skråninger og har besteget fjellene opp til 800 ganger! De snakker selvfølgelig flytende engelsk og deres viktigste oppgave er å få deg trygt opp og ned.
Med på fjellet er også folk til å bære bagasje, samt en egen kokk som lager frokost, lunsj og middag til dere underveis. Det er også sørget for alle drikkevarer og litt snacks på turen. 

Du kan lese reisebrev fra tidligere kunder her: OM OSS

PRAKTISK INFORMASJON OG PAKKELISTE

For å sikre at din neste Kilimanjaro-tur med TANZANIA TOURS blir både behagelig og vellykket, har vi sammen med våre erfarne guider laget en pakkeliste med klær og utstyr som vi anbefaler å ta med på reisen.

Pakkelisten finner du her: VÅR KILIMANJARO PAKKELISTE

HAR DU SPØRSMÅL TIL REISENE VÅRE?

+45 53 77 66 10info@tanzaniatours.no