8 TING DU MÅ OPPLEVE PÅ ZANZIBAR

AVSLAPPING PÅ ZANZIBARS VAKRE STRENDER

De fleste reiser til Zanzibar for å nyte de vakre strendene og det varme havet. Derfor topper selvfølgelig strandferier og strandaktiviteter listen over hva du burde oppleve på Zanzibar.

Det er vakre brede strender, med et stort utvalg av hoteller, restauranter og aktiviteter. Og det er små private strender omgitt av palmer, der det bare er gjestene fra nærmeste hotell som kommer.

Det er strender med perfekt badevann, og andre med pittoreske omgivelser, men ikke fullt så gode badeforhold.

Hvilken strand du skal velge, avhenger av om du vil ha de beste badeforhold, eller de vakreste omgivelsene. Vi kjenner alle strendene på Zanzibar godt, så la oss ta en snakk om hva som passer deg best.

Vi har laget en hel side med informasjon om de forskjellige strendene. Du finner den her.

SNORKLING OG DYKKING RUNDT ZANZIBAR

Det er mange flotte korallrev rundt Zanzibar. Revet bremser de store bølgene og holder haier borte. Det rolige havet har god sikt, noe som gjør det til en helt unik opplevelse å dykke eller snorkle her. Det er fargerike koraller i alle former og størrelser, og fisk i alle regnbuens farger.

Det er store rokker, små klovnefisk, løvefisk, sjøhester, trompetfisk, koffertfisk, morener og mer. Hvis du er heldig, kan du møte en skilpadde. Revene rundt Zanzibar er hjemsted for både grønne havskilpadder, store lærskilpadder og hawksbill skilpadder. Både nord og sør for Zanzibar bor store grupper av delfiner, og det er mulig å snorkle ved siden av dem.

Fra det meste av øya kan du snorkle direkte fra stranden, men det er mye mer å se hvis du seiler med en båt ut til et korallrev. Det kan være korte turer nær hotellet, eller lengre turer til noen av de beste dykkestedene i Øst-Afrika. Steder som Mnemba Atoll og Tumbatu Island i nord, Chumbe og Prison Island utenfor Stone Town på vestkysten og Kizimkazi på sørspissen av Zanzibar er noen av de beste stedene. Det er også mange flotte steder langs hele østkysten av Zanzibar. Rundt Stone Town er det også flere spennende vrak, som kan gi litt ekstra krydder til et dykk.

Hvis du tilbringer en uke eller mer på Zanzibar, er det åpenbart å bruke litt tid på å ta et dykkersertifikat. Det er flere gode dykkesentre, de fleste i Stone Town og ved Kendwa og Nungwi på nordspissen. Alle er PADI-sertifiserte og tilbyr alle slags kurs og dykk. Hvis du reiser med familien, vil Karafuu Beach Resort være et godt valg av hotell. De har sitt eget dykkesenter, så det er lett å dra på turer med dem uten å måtte bruke lang tid på transport.

SHOPPING, KULTUR OG LOKAL MAT I STONE TOWN

Zanzibars Stone Town er en av de mest fascinerende byene sør for Sahara, og på grunn av byens unike historie og arkitektur er den på UNESCOs verdensarvliste. Det historiske sentrum minner om Medina på den arabiske halvøya, med sine magiske labyrinter av trange smug med masse livlige basarer.

Det er en god ide å ta en tur i gamlebyen med en av våre dyktige guider, slik at du kan se hovedattraksjonene og lære å finne rundt alene.

Du vil bli ført gjennom en hel labyrint av trange gater, fylt med fargerike små butikker hvor du kan gjøre et godt kjøp og kjøpe suvenirer. Underveis passerer du lokale markeder, der store stabler med ferske krydder og eksotiske frukter ligger, og frister med strålende dufter. Men også fiskemarkedet og kjøttmarkedet, som lukter mindre godt og neppe ville få en glad smiley fra norske myndigheter. Men det er i det minste en annerledes opplevelse.

"Byen av stein" er hjertet i den livlige og fengende historien om Zanzibar. Mange av de ikoniske bygningene står fremdeles og vitner om den turbulente fortiden med arabisk, portugisisk og britisk innflytelse.

For mange år siden fungerte Zanzibar som et handelssenter for slavehandelen mellom Afrika og Amerika. Du kan få historien under huden ved et av de gamle fangehullene, og se det tidligere handelsstedet, som etter at slavehandelen opphørte ble forvandlet til en katedral.

Du besøker Tippu Tip House, der en av de mest berømte slavehandlerne bodde og som var residensen til den siste sultanen på Zanzibar. Andre historiske bygninger inkluderer The Old Fort, The House of Wonder (National Museum) og People's Palace som opprinnelig var sultanens palass - alt fullt av historie om hvordan livet på Zanzibar har vært, samt om sultanens familier og øyas mange intriger.

Matmarkedet i Stone Town
Du bør også besøke matmarkedet i Forodhani Gardens om kvelden. Hver kveld samles byens innbyggere og turister i en vakker park på havnepromenaden. Her står kokker i lange køer med sitt eget lille kjøkken og en grill, for å tilberede den forskjellige ferske sjømatene som de lokale fiskerne nettopp har hentet inn fra havet. I bakgrunnen går solen ned bak havet, mens byens unge gutter konkurrerer i akrobatiske sprang fra havnekaia.

Her kan du smake på eksotiske spesialiteter som hai, barracuda, kingfish, blekksprut, hummer eller gigantiske krabber. Vi kan anbefale mini-pizzaene som noen av kokkene spesialiserer seg på å lage på grillen. Prøv dem både med kjøtt og med banan / sjokolade. Husk å smake på den lokale drinken; presset sukkerrør med lime og ingefær!

Forodhani matmarked er både en kulinarisk og kulturell opplevelse du ikke må gå glipp av.

Rundtur i en krydderplantasje

Alle som besøker Zanzibar bør få en omvisning i en krydderplantasje.

Gruppen av øyer utenfor østkysten av Tanzania kalles ikke "Spice Islands" uten grunn. Før turismen kom var krydder Zanzibars viktigste inntektskilde, og en gang var Zanzibar verdens største produsent av nelliker.

Krydder ble først introdusert av portugiserne på 1500-tallet da de ble transportert over fra koloniene i Goa og Brasil. Men det var først da osmanerne kom, hundrevis av år senere, at krydderhandelen virkelig blomstret.

Sultanen fraktet 50000 slaver gjennom Zanzibar hvert år, og tvang en tredjedel av dem til å jobbe på krydderplantasjene på Zanzibar. 30% av dem døde hvert år på grunn av de forferdelige arbeidsforholdene. Disse krydder- og slavehandlerne bidro til å gjøre Stone Town til en av de rikeste byene i Afrika.

Vi har en avtale med en gruppe bønder som driver en økologisk plantasje i Nord-Zanzibar. Her kan du oppleve hvordan de ferske krydderne og tropiske fruktene vokser. Vi arrangerer alltid bare private turer, så også på denne turen vil du ha din egen guide.

En omvisning på en krydderplantasje er en spesiell opplevelse for sansene, og du får lov til å berøre, snuse og smake på eksotiske frukter og krydder. Blant annet vil du få oppleve vanilje, pepper, gurkemeie, ingefær, nellik, ananas, stjernefrukt, kaffebønner og mange, mange andre. Sannsynligvis flere du aldri har hørt om før. Når turen er over, har du blitt ekspert på noe av det mest verdifulle for Zanzibar ... krydder!

Turen inkluderer ofte et besøk til Maruhubi Palace-ruinene og de persiske badene til Kidichi, som ble bygget i 1850 for Sultan Said og hans kone, Sherazade, som var barnebarnet til Shah av Persia.

BESØK KJEMPESKILPADDENE PÅ PRISON ISLAND

Fra stranden i Stone Town kan du gå ombord på en typisk afrikansk trebåt med seil og motor for å seile til Prison Island.

Øya er hjemmet til en koloni med kjempeskilpadder. De lever og reproduserer seg godt på den lille øya, og de eldste er nærmere 200 år gamle!

Dette er faktisk landskilpadder, så de forlater ikke øya. Likevel er det en innhegning  som er der for å beskytte skilpaddene. Du kommer veldig nær, og kan ta på og mate dem hvis du vil.

Like ved Prison Island er det et vakkert korallrev og veldig klart vann, så det er et veldig bra sted å snorkle. På turene våre tilbyr vi snorkleutstyr, slik at du kan oppleve den vakre verden under havoverflaten og et mylder av fargerike fisk i Det indiske hav.

På øya er det også en nydelig strand der du kan sole deg og bade i det varme havet. Hvis den lille restauranten på øya er åpen, bør du vurdere å spise lunsj der ute. Pizzaen deres er ganske god.
Øya heter egentlig Changuu, men fikk kallenavnet etter at britene bygde et fengsel på øya i 1894. Imidlertid ble den aldri brukt som et fengsel, men i stedet omgjort til en karantenestasjon, for å kontrollere smittsomme sykdommer.

Før britene ankom, brukte sultanen på Zanzibar øya til å holde styr på ulydige slaver før de ble solgt. I dag er det heldigvis mer rolig og fredelig.

FISKETUR

Det er mye fisk i havet rundt Zanzibar, så det er åpenbart å prøve lykken på en fisketur.

Flere typer fiske tilbys. Det er den tradisjonelle fiskeformen, hvor du seiler ut av Stone Town om morgenen i en liten tradisjonell Dhow-båt med seil, sammen med erfarne, lokale fiskere. Det er helt enkelt fiske med hjemmelagde fiskestenger og garn, og alle kan være med.

De seiler ut til et område mellom Prison Island og Bawe Island hvor det er godt fiske. Etter en god fisketur seiler de til en vakker sandbanke, hvor du kan spise "Zanzibar lunsj".

Deretter kan du svømme eller snorkle med de fargerike fiskene i Det indiske hav. Vi vil derfor anbefale at du tar med snorkleutstyr. Dagen avsluttes med båtturen tilbake til Stone Town, i den vakre solnedgangen. Så det er en rolig og fredelig tur, hvor du ikke burde ha for store forventninger til fangsten.

Hvis du vil ha de beste sjansene for å fange noe, og fange noe spennende, kan du gå for Big Game Fishing. Her seiler du ut i en skikkelig fiskebåt, med en dyktig og profesjonell skipper og hans assistent. Båten er utstyrt med det beste utstyret, spesielt egnet for å fange den store fisken.

Det er gode sjanser for å fange en gigantisk blå marlin eller en gulfinnet tunfisk, som er en av de sterkeste fiskene i verden. Det er også seilfisk og et utall andre mindre arter av marlin og tunfisk. Fiskebettet avhenger av sesongen, og det er selvfølgelig aldri fangstgaranti.

Det beste utgangspunktet er fra Nungwi eller Kendwa på nordspissen av Zanzibar, hvor du lett kan komme ut til det åpne vannet mellom Zanzibar og naboøya Pemba, som er et av Afrikas beste steder for havfiske.

MØT DE SØTE KOLUBUSAPENE I JOZANI REGNSKOGEN

Jozani-skogen er den siste gjenværende, uberørte skogen på Zanzibar. Skogen er hjemsted for plantearter fra hele verden, noen høyere enn 100 meter. Det er forskjellige ville dyr og et mylder av fuglearter i skogen, samt forskjellige slangearter.

Hovedattraksjonen i Jozani-skogen er den sjeldne arten av den sjarmerende og vakre røde Kolobus-apen, som du kan komme veldig nær. De er absolutt ikke sjenerte, så du kan ofte lykkes med å ta gode bilder av dem. Det er en spesiell art som heter Kirk's Red Colobus, og de finnes bare her på Zanzibar, og er dessverre sterkt truet.

Du vil oppleve forskjellige skogtyper. Først kommer du til de delene av skogen som er ekte afrikansk bush, og hjem til Kolobus-apene. Så den sumpete mangroveskogen der trærne er tilpasset til å vokse i saltvann.

Imidlertid kan regnskogen på Zanzibar på ingen måte sammenlignes med naturen i Tanzania, så når du har vært på safari, vil vi ikke anbefale denne turen. Det vil ganske enkelt falme, sammenlignet med alle dyrene, og den fantastiske naturen du opplever på en safari i Tanzania. Men hvis du bare er på Zanzibar denne gangen, er det en fin liten tur.

På turen vil guiden underholde med historier og sagn om dette mystiske naturreservatet, og fortelle om hva som blir gjort for å beskytte og bevare regnskogen.

KITESURFING PÅ PAJE BEACH

Kitesurfing har blitt en veldig populær vannsport de siste årene, og Zanzibar har helt perfekte forhold, med milde, varme briser og et rolig hav. Hvis du drømmer om å prøve sporten, har du en god mulighet for å gjøre det under en tur til Zanzibar.

På kitesurfing står du opp på et surfebrett mens du holder fast i en stor drage og lar vinden trekke deg med. Det er en morsom, men ganske fysisk sport, og du vil definitivt ha vondt i kroppen dagen etter!

Paje er det beste stedet å kitesurfe på Zanzibar. Det ligger på den sørlige delen av østkysten av Zanzibar, ved den lille fredelige byen Paje. Her er en av øyas beste strender, med en veldig avslappet atmosfære.

Man kan også ta kitetimer på Nungwi Beach i den nordlige delen av Zanzibar. Hvis du er nybegynner, betyr det ikke så mye hvilken strand du velger.

Den beste tiden å kitesurfe er fra januar til februar og fra juni til september. Det er også i disse periodene det bor en rekke profesjonelle kitesurfere på øya.

Et godt alternativ er Kite Center Zanzibar, som ligger ved siden av vårt favoritthotell i Paje, The Waterfront, og tilbyr nybegynner undervisning og utleie av utstyr.

Du kan se nærmere på det koselige lille hotellet her.

Vi kan hjelpe deg med å organisere aktiviteter på Zanzibar. Kontakt oss med dine ønsker, da kan vi skreddersy din drømmereise.

HAR DU SPØRSMÅL OM ZANZIBAR?

+45 53 77 66 10info@tanzaniatours.no