Den beste årstiden å dra på safari i Tanzania

På grunn av Tanzanias beliggenhet nær ekvator, er det tropiske klimaet relativt konstant hele året. Temperaturen på dagtid er vanligvis mellom 25 og 32 grader, men tidlig om morgenen og kvelden er det merkbart kjøligere. Rundt safariparkene er det litt kjøligere enn i resten av landet, og det gir et veldig behagelig vær å være på safari i. Været kan variere litt fra år til år, men generelt har Tanzania to tørre årstider og to årstider med regn.

Det er viktig å merke seg at regional variasjon og høyde også spiller en rolle i valget av safaridestinasjon. Hvis du har spesielle ønsker for hvilke dyr du vil se, bør du vurdere både hvilke parker du vil besøke og på hvilken tid av året du reiser.

TANZANIA TOURS er eksperter på Tanzania. Vi arrangerer kun reiser til Tanzania og har gjort det siden 2006. Vi har enorm kunnskap om parkene i Tanzania og vet nøyaktig hvor du kan få de største opplevelsene.

I våre skreddersydde programmer tar vi hensyn til både sesongen og plasseringen av dyrene, og vi sørger for at du bor på de riktige stedene, midt i den ville naturen, nær dyrene.

HVOR SKAL DU VÆRE OG NÅR?

Les mer om været og de forskjellige årstidene i de nordlige og sørlige parkene.

De nordlige parkene
Det nordlige Tanzania er hjemsted for den klassiske safariruten, der de mest kjente parkene Serengeti Nasjonalpark og Ngorongoro-krateret ligger, sammen med de litt mindre kjente Lake Manyara og Tarangire National Park. Her finner du det største antallet av ville dyr i hele verden, og det er nesten garanti for å se the Big Five og mye mer, uansett når på året du drar.

Den mest populære tiden å besøke de nordlige parkene er i sommerferien mellom juli og august. Været er perfekt for safari, rundt 25 grader og det kommer veldig lite regn. Parkene er tørre, så dyrene konsentreres rundt vannhullene, og siden gresset er kort, er det lett å få øye på dyrene. Mange drar til Serengeti for å oppleve den store migrasjonen av gnu og sebra, når de krysser elvene for å komme til det ferske gresset i nord.

En annen god tid å besøke de nordlige parkene er fra desember til mars, da mange dyr er samlet rundt Ndutu Lake sør for Serengeti. Det er på denne tiden av året at gnuene kalver, og det tiltrekker ganske mange rovdyr, så det er ofte gode sjanser for å se en jaktsituasjon. I januar og februar er parkene tørre, ettersom perioden er mellom den korte regntiden fra november til midten av desember og den lange regntiden fra mars til mai.

Det er alltid flott å reise om vinteren, så du kommer vekk fra det triste været hjemme og ned i varmen. Vi foretrekker safari i januar, der det er færrest turister, men februar er også veldig bra.
Januar-februar, sommerferien og spesielt juletiden er høysesong med mange turister og høyere priser, og du må være tidlig ute for å få de beste flyprisene og for å få plass på de gode hotellene og lodges.

De sørlige parkene
De mindre besøkte parkene i Sør-Tanzania, som Selous og Ruaha, er stort sett uberørte av turister hele året, men har samme vakre natur og overflod av dyreliv som de mer berømte parkene i nord. De har blitt oversett av både media og turister, og veldig få turister finner veien dit. Kanskje også fordi parkene er mer ufremkommelige på grunn av beliggenheten. Men det er vill natur, og kanskje en enda større naturopplevelse enn parkene i nord.

En god tid å besøke Ruaha og Selous er i den tørre perioden mellom juni og oktober. Her er det lett å se dyrene, og de er samlet rundt elva. Det er også verdt å vurdere januar til mars, som vanligvis er en roligere tid å besøke parkene i, slik at du kan ha naturen for deg selv. I løpet av den perioden er det litt mer utfordrende å få øye på dyrene, men til gjengjeld er alt grønt og frodig.

Den store migrasjonen i Serengeti
Mange av våre kunder drar på safari til Tanzania for å oppleve gnuvandringen i Serengeti, og med god grunn. Det er et av de største naturopplevelsene, som finnes på denne jorden, når over en million gnuer og hundretusener av gaseller og sebraer vandrer over slettene i Serengeti på jakt etter det ferske gresset.

Dette fantastiske naturfenomenet er direkte relatert til værmønstre når dyrene beveger seg for å beite og søke nye vannkilder. Dette skjer hele året, og muligheten for å oppleve dyrene på nært hold avhenger helt av hvor du er på safari.

Fra januar til mars er dyrene vanligvis i den sørlige Serengeti, og de begynner ikke å bevege seg nordover før i april, da de vandrer gjennom det sentrale Serengeti, kalt Seronera, og treffer den vestlige korridoren en gang i mai. Rundt mai / juni krysser de Grumeti-elven og beveger seg gjennom det sentrale området i Serengeti igjen rundt juli. I september er de langt nord på grensen til Kenya, før de migrerer til Masai Mara i Kenya i oktober. Til slutt vandrer de sørover igjen i november hvor de når de østlige slettene rundt starten på den korte regntiden. I løpet av desember er de tilbake igjen ved Ndutu-sjøen, rett sør for Serengeti, hvor de spiser seg mette og gjør seg klare til å kalve i januar, før hele syklusen starter på nytt.

Du kan lese mye mer om den store migrasjonen og se et kart over gnuerne her:
Den store migrasjonen i Serengeti

Nedenfor kan du lese mer om været på safari gjennom året.

MIDTEN AV DESEMBER - FEBRUAR
Perioden fra midten av desember til februar er en spesielt god tid å reise på safari i Ngorongoro-krateret og i Serengeti. På slutten av desember og i januar er fuktigheten og varmen vanligvis høy, men siden de to parkene ligger høyt over havet, er det ikke så varmt her som i andre deler av landet. I tillegg er Ngorongoro-krateret den parken i Tanzania der muligheten for å oppdage neshorn er størst. Hvis du vil se the Big Five, må du ta en tur ned i krateret.

Den mest populære tiden å reise til Tanzania er perioden mellom jul og nyttår. Flyprisene er høye, og det er viktig å bestille i god tid, slik at du er sikker på å få plass på hotellene og hyttene vi foretrekker å bruke. Du kan lese mer om disse her. Det betyr også at prisene er høyere enn resten av året, og at det vil være mange andre safaribiler i parkene.

Januar og februar er absolutt den beste tiden på året for å se gnu. Dette skjer vanligvis i Ndutu i den sørlige delen av Serengeti, der millioner av gnuer samles for å spise det ferske gresset og kalve. Rundt 500 000 gnukalver blir født på kort tid, og det er en flott opplevelse å se deres første vaklende trinn i deres nye habitat. Januar og februar er fremdeles høysesong, men billigere enn siste halvdel av desember.

MARS
Det kraftige regnet i løpet av den lange regntiden, som av lokalbefolkningen kalles masika, begynner vanligvis i mars, og fører med seg et tettere skydekke og høyere luftfuktighet. Regnet varer sjelden hele dagen, men det kan komme ofte, og forekommer nesten daglig gjennom hele måneden. Dette betyr at noen veier vil være utilgjengelige, og noen hytter og lodges vil også stenge i løpet av denne perioden. Men naturen er vakker og frodig, og det er færre turister, så opplevelsen er mer unik. Du får også mer for pengene enn i høysesongen.

APRIL - MAI
Den lange regntiden fortsetter i april, med mange skyer og regn. De sørlige og vestlige parkene har den høyeste luftfuktigheten i regntiden, og hoteller og hytter stenger eller gir gode rabatter på grunn av det ugunstige klimaet. Hvis du vil ha en flott safari for pengene, bør du vurdere å reise i regntiden. Det er mye penger å spare på å reise i denne perioden, da både flyreiser og hotell er betydelig billigere enn resten av året.

En annen fordel er at det praktisk talt ikke er noen turister i parkene, så du har naturen for deg selv. Det gir en mer vill opplevelse. Det er fortsatt mange dyr som benytter seg av den ubegrensede vannforsyning. Dyrene kan være vanskeligere å få øye på på grunn av den grønne og frodige vegetasjonen, men det er fortsatt mange rovdyr og planteetere igjen i parkene.

I den sørlige og sørøstlige delen av Serengeti, som har åpne sletter uten mye vegetasjon, vil safarien være veldig bra, selv i regntiden. Gnuer begynner vandringen nordover i april, og så lenge du pakker kamerautstyret vanntett, er det mange muligheter for å få noen gode bilder av de små, morsomme størrelsene.

De siste årene har mai vært overraskende tørr i Tanzania, selv om den lange regntiden offisielt fortsetter denne måneden, men det er veldig vanskelig å forutsi om det kommer regn eller ikke. Derfor er mai måned en favoritt hos oss. Der får du lavsesongpriser, men har gode sjanser for å få høysesongvær.

JUNI - JULI
Juni er starten på en av de beste periodene å dra på safari i Tanzania. Det er den tørre årstiden, med blå himmel og sol hele dagen, og landskapet er fremdeles grønt og frodig etter den lange regntiden. Været er veldig behagelig for safari, med temperaturer rundt 22-25 grader.

Imidlertid betyr det herlige klimaet at prisene også stiger betydelig, og det er mange turister på safari i denne perioden, selvfølgelig spesielt i sommerferien fra midten av juli til midten av august.

I juni samles gnuer på Grumeti-elven i veldig stort antall for å øke sannsynligheten for å krysse elven i live tar de kollektivt ansvar og samles i tusenvis. Et høyere antall gnuer betyr at sannsynligheten for suksess for hver enkelt gnu øker. Likevel blir mange gnuer fanget av krokodiller, eller skadet i forsøket på å nå den andre siden. Hvis du er i området til rett tid, er det gode muligheter for å se en krokodille fange en gnu.

I juli fortsetter det gode været, og det er den måneden med minst regn i Tanzania, med et gjennomsnitt på bare 13 mm regn gjennom hele måneden. Jorden er derfor veldig tørr, og det dannes støvskyer når du kjører over slettene. Det kan derfor være lurt å ha på en cap eller skjerf samt solbriller for å dekke ansiktet. Du kan lese mer om hva vi anbefaler deg å ta med på en safari i pakkelisten vår.

Juni og juli er de kaldeste periodene i Tanzania. Temperaturen i juni og juli er ganske varm om dagen, perfekt for safari, men om natten er det vanligvis rundt 12 - 14 grader. Ved Ngorongoro-krateret kan det bli veldig kaldt, helt ned til frysepunktet, siden det ligger så høyt.

AUGUST - SEPTEMBER
Ettersom klimaet fortsetter å være tørt og varmt, blir landskapet tørrere og vannhullene begynner å krympe.

Det er færre blader på trærne, noe som gjør det lettere å få øye på dyrene enn tidligere måneder. Mange av de store slettene beites ned av flokker med bøffel og antilope i løpet av sommeren, og selv om den store migrasjonen har flyttet til det nordlige Serengeti, vil det være nok av planteetere og rovdyr igjen i det sentrale Serengeti.

De fleste av Ngorongoros mange dyr bor der permanent, så det er alltid mye å se.

Tarangire Nasjonalpark er også et flott sted å dra på safari i denne perioden, da det på denne tiden av året er fylt med dyreliv. Fra august til oktober er det den tørre perioden da de fleste vannhullene i de omkringliggende områdene tørker ut, så dyrene vandrer mot den permanente elven i Tarangire.

OKTOBER
Temperaturene stiger igjen i oktober, noe som gjør morgen og natt mer behagelig. I Tanzania er det vår, og hele måneden er en veldig fin tid å besøke landet. Det er heller ikke så mange safariturister i oktober, og prisene på hoteller og flyreiser er generelt noe lavere enn i høysesongene rundt jul og i sommerferien.

Tarangire Nasjonalpark har blitt enda tørrere og enda bedre å besøke. Dyrene er konsentrert rundt den permanente elven som vanligvis går gjennom parken, men som på denne tiden av året er redusert til en liten foss. På en safari i Tarangire i oktober vil du derfor se utrolig mange dyr. Sannsynligvis flere hundre elefanter, sjiraffer og sebraer. Det er også lettere å få øye på kattedyrene i det tørre, korte gresset og i trærne, som nå er helt uten blader.

Oktober er også den beste tiden å besøke de sørlige parkene, Ruaha og Selous.

NOVEMBER - MIDTEN AV DESEMBER
November markerer vanligvis starten på den korte regntiden (kalt mvuli) i Tanzania, men dette varierer veldig avhengig av hvilke områder du vil besøke. Generelt er de nordlige parkene gode å gå på safari hele året, og selv om det regner i Serengeti, betyr det også at gnuer vandrer mot det sørlige Serengeti for å dra nytte av fuktigheten og beite på de store slettene.

Tarangire Nasjonalpark blir spesielt varm i november, med høy luftfuktighet og regn, så klimaet her kan være litt ubehagelig. Det er fortsatt mange dyr, selv om de kan være litt vanskelige å få øye på, er det veldig frodig her i perioden, og gresset er derfor høyere. Nå er det rikelig med vann å finne overalt i parken og også utenfor parken, så dyrene er spredd over et større område, slik at du vil se færre dyr enn på en safari i september-oktober.

Den korte regntiden fortsetter vanligvis litt ut i desember, men varer sjelden hele måneden.

HAR DU SPØRSMÅL TIL VÅRE REISER?

+45 53 77 66 10info@tanzaniatours.no