Topp 5 på safari i Tanzania

OPPLEV DEN STORE GNUVANDRINGEN I SERENGETI

En av de største tingene du kan oppleve på en safari er den store migrasjonen i Serengeti, hvor over en million gnuer og hundretusenvis av gaseller og sebraer vandrer over slettene i Serengeti, på jakt etter det friske gresset. Det er et av naturens største underverker.

Det er en enorm opplevelse å befinne seg midt i den store flokken, enten når de vandrer nordover eller når de samles for å kalve. Gnuene er alltid å finne i det sørlige Serengeti, i løpet av vinterperioden, hvor de samles for å føde tusenvis av nye kalver. Det er fascinerende å se hvordan de nyfødte kalvene lærer å gå i løpet av noen få minutter, slik at de kan gjemme seg i flokken, i skjul for rovdyrene som lurer i det fjerne.

En fordel med safarier i Ndutu-området er at guidene her kan kjøre "off road", i motsetning til i Serengeti, der de må holde seg på veiene. Så her kommer du virkelig nær dyrene, og den ene flotte opplevelsen erstatter den neste. Det er virkelig mye å ta bilder av!

I løpet av sommeren begynner "den store migrasjonen", der dyrene legger ut på den lange reisen mot det nordlige Serengeti. Det er denne reisen som ofte er avbildet i naturprogrammer på TV, hvor man ser den ene gnu etter den andre prøve å krysse elven, for enten å drukne eller bli spist.

Migrasjonen styres av gnuene, som med sin velutviklede luktesans fører den store dyreflokken på rett vei. Gnuene er de beste til å finne mat, så langt de fleste overlever turen, og siden de også føder mange nye kalver hvert år, er det et av dyrene på savannen som klarer seg best.

Det er sannsynligvis noe helt annet enn det du har sett på TV, der gnuene ofte er et veldig lett bytte for rovdyr. En flokk dumme dyr som hopper direkte ned i elva til de sultne krokodillene. Og et treigt dyr, uten evner til å forsvare seg, som ikke har en sjanse mot en løve eller leopard.

Men som art er gnuen veldig vellykket, og er en viktig del av hele Tanzanias økosystem. Uten dem ville de andre beitedyrene ha problemer med å finne mat, og rovdyrene ville miste sin favorittrett.

Enten du har lyst til å reise i februar eller juli, venter det deg store opplevelser. Du vil tilbringe natten midt i naturen, nær dyrene, i et hyggelig og behagelig telt med ekte senger, dusj og toalett inne i teltet. Vi bruker en eksklusiv liten leir som blir flyttet flere ganger i året, i takt med dyrene.

Du kan se noen eksempler på reiseprogrammer der du kan oppleve dette fantastiske fenomenet her: Programforslag safari

Hvis du vil lese mer om gnuvandringen, kan du gjøre det her: Den store migrasjonen i Serengeti

SAFARI I NGORONGORO KRATERET

Ngorongoro må definitivt være verdens beste safaripark! Ikke bare er det et vakkert naturparadis, men her bor også den største konsentrasjonen av dyreliv i hele verden.

Ngorongoro-krateret er bare ca. 260 km² stort, men det er hjem til over 30 000 dyr. De 600 meter høye skråningene rundt krateret fungerer som en naturlig innhegning som sammen med den frodige jorda holder dyrene samlet på ett sted og gjør Ngorongoro til en fantastisk safaridestinasjon året rundt.

I disse eventyrlige omgivelsene bor også det svarte neshornet, som ellers er sterkt truet. Dessverre er det bare rundt 30 individer igjen, men de tanzanianske myndighetene gjør alt de kan for å beskytte dem og overvåker neshornene 24 timer i døgnet. Hvis du vil krysse av listen med "The Big Five", skal du ha en dag med safari i krateret.

Ngorongoro var en gang et gigantisk fjell, større enn Kilimanjaro, men for noen millioner år siden sprengte det seg selv og etterlot det store krateret og et ekstraordinært frodig område, som ble beriket av den mineralrike lavaasken.

Utsikten fra toppen av krateret, i en høyde på 2300 meter, er helt uten sidestykke. Her kan du se ned på bunnen av de høye bakkene, som er en oase av innsjøer, skog og sletter, og helt over til motsatt side, 19 km. borte.

De mange dyrene og den unike naturen gjør det til en veldig spesiell opplevelse å være på safari her. Uansett hvilken retning du ser, ser du dyr. Store elefanter som rusler majestetisk gjennom landskapet, en gruppe hyener som ser etter et lett bytte, eller en flokk flamingoer som grasiøst flyr over den salte innsjøen. Hvis bilen står stille i nærheten av en flokk løver, er det ikke uvanlig at en løve legger seg i skyggen av bilen. Noen ganger vil du være så nær at du kunne ha tatt på dyret. Vi vil imidlertid anbefale at du ikke prøver...

Vi sørger for at du får mest mulig ut av oppholdet ditt her, med en overnatting på den nydelige Ngorongoro Serena Lodge, som ligger rett ved kanten av krateret. Både fra rommet og terrassen har du den mest fantastiske utsikten over krateret. Vi utnytter også lodgens gode plassering morgenen etter, da guiden tar deg med ned i krateret tidlig på morgenen før alle de andre turistene kommer fra hotellene som ligger lenger borte. Dette gir deg en unik morgen med ganske få andre safaribiler.

Du kan lese mer om Ngorongoro-krateret her.

OPPLEV EN BALLONGSAFARI I SERENGETI

Opplev den fantastiske naturskjønnheten i Tanzania og få en opplevelse for livet på en ballong-safari i Serengeti.

Å fly i en varmluftsballong er en enorm opplevelse, og det finnes nok ikke noe bedre sted å gjøre det enn i Serengeti nasjonalpark.

En ballongsafari starter veldig tidlig på morgenen, fra startstedet i det sentrale Serengeti. Her møter du piloten, som gir en orientering om flyturen, mens ballongen varmes opp.

Samtidig med at solen stiger over savannen i Serengeti, stiger ballongen og følger retningen vinden fører deg. En helt fantastisk og uforglemmelig opplevelse som tar pusten fra deg.

Piloten kan enkelt kontrollere ballongens høyde over bakken. Noen ganger svever ballongen helt nede ved bakken, rett over hodet på elefanter og andre vakre dyr, andre ganger flyter ballongen like over tretoppene. Det gir et unikt perspektiv og store muligheter til å se og fotografere dyrelivet nedenfor.

Piloten vil også la ballongen stige opp til 3-400 meter eller mer, slik at du kan nyte den enorme og fantastiske panoramautsikten over Serengeti i stillhet. De eneste lydene som kommer er fra dyrene nedenfor, og når det noen ganger må fylles mer varme i ballongen.

Selve flyturen tar ca. 1 - 1½ time. Vel nede igjen er det tid for en deilig brunsj med alt det beste, midt på savannen. Champagnen åpnes også for å feire en vellykket tur.

Det er dessverre en dyr opplevelse, men de som har prøvd det sier at det er verdt alle pengene. Det er i det minste en opplevelse for livet.

Du kan lese mer om ballongsafari i Serengeti her.

MØT DE STORE ELEFANTFLOKKENE I TARANGIRE

Tarangire er en av de mindre kjente nasjonalparkene i Tanzania, men kan lett konkurrere med Serengeti, i naturens skjønnhet og dyrelivets mangfold. Parken ligger bare 2 timers kjøretur fra byen Arusha, så det er enkelt og behagelig å komme dit. Tarangire er derfor ideell på korte safarier, der det ikke gir mening å kjøre helt til Serengeti og Ngorongoro. Opplevelsene i Tarangire er veldig konsentrerte, og siden det ikke er så mye transporttid, er det helt klart her du får mest safari for pengene. Tarangire er også perfekt som første stopp på en lengre safari, på vei til Serengeti.

Konsentrasjonen av dyr her i Tarangire nasjonalpark overgås bare av den i Ngorongoro-krateret. Og så er det betydelig færre turister, så naturopplevelsen er mer unik. I Tarangire blir du overveldet av de gigantiske baobabtrærne, gigantiske elefantflokker og mer enn 550 forskjellige fuglearter i alle regnbuens farger.

Det er også alltid mange løver, sjiraffer og sebraer, og gode sjanser for å se geparder og leoparder. Tarangire er også vert for noen av de sjeldnere artene som ikke kan sees i de andre parkene, inkludert den vakre oryxen, den lille dik-dik-antilope og eland, som er den største av alle antilopene.

Men det er elefanten som er kongen i Tarangire. I denne parken kan du se flokker på hundrevis av elefanter. Det er en fascinerende opplevelse å observere hvordan den gamle vise matriarken leder flokken og hvordan de store individene tar vare på de nyfødte og beskytter dem mot farer.

I tørkeperioden fra august til oktober, når de fleste vannhullene i de omkringliggende områdene tørker ut, vandrer dyrene mot den permanente elven i parken. Det gir en veldig høy konsentrasjon av dyr, og siden gresset samtidig er ganske kort og tørt, er det lett å få øye på de mange dyrene.

Landskapet er en sann drøm for en fotograf på grunn av det store antallet naturskjønne baobabtrær og de omfattende sumpområdene. Når solen går ned bak Tarangires fjell og savannen får en oransje glød, skiller de majestetiske baobabtrærne seg ekstra vakkert ut. Hvis du kan få silhuetten av en giraff med, eller sebraens vakre striper, kan alle bli en mesterfotograf.

Vi anbefaler at du bor på Tarangire Safari Lodge, som er en perfekt base for en safari i nasjonalparken. Her er du veldig nær naturen, og du kan sitte ved din egen terrasse og følge livet rundt elva. Med sin beliggenhet inne i parken er det lett å dra på safari, og du kan raskt komme deg hjem og slappe av igjen, ved det herlige svømmebassenget eller ved den store felles terrassen ved siden av baren, hvor du kan sitte med en drink i hånden, og se utover hele nasjonalparken.

Du kan lese mer om Tarangire nasjonalpark her.

VILL OG URØRT NATUR I RUAHA OG SELOUS

De fleste besøkende i Tanzania vil gjerne oppleve de legendariske safariparkene i Nord-Tanzania, som Serengeti og Ngorongoro. Dette er noen av verdens beste og mest berømte nasjonalparker, og de tiltrekker seg et stort antall turister hvert år. I Tanzania er det imidlertid mange andre vakre parker, som stort sett er uberørt av turister, selv om de tilbyr det samme vakre landskapet og overflod av dyreliv som de mer berømte parkene. Det finnes steder som Ruaha og Selous som definitivt kan konkurrere med Serengeti.

I Ruaha kan du oppleve en enorm variert natur med tørre sletter, innsjøer, elver, skog og fjell. Ruaha-elven er livsnerven i parken, og det er typisk her guidene konsentrerer safarien, ettersom det alltid er mange dyr rundt elva, selv i den tørreste høstperioden. For selv om elven ser helt tørr ut, er det underjordiske kilder som parkens dyr er avhengige av.

Selous er et veldig frodig og grønt naturområde, med et stort elvesystem. Her bor verdens største befolkning av elefanter, flodhester og bøfler! Det er også gode muligheter for å se løver, sjiraffer, hyener, antiloper fra hele verden og mer enn 350 forskjellige fugler. Selous er også det beste stedet å oppleve de sjeldne villhundene.

Selous er det eneste stedet i Tanzania hvor du kan dra på båtsafari. Det er en flott opplevelse, og et fint tillegg til den vanlige bilsafari, og du får et helt annet perspektiv. Når du flyter stille nedover elva, får du en mer intens opplevelse og du kommer helt nær fugler, flodhester og krokodiller.

Både i Selous og Ruaha kan du være med på en walking-safari, hvor du går gjennom naturen med guide, og kjenner og lukter naturen på en helt annen måte.

Det som gjør parker som Ruaha og Selou unike og uberørte er at de er vanskelige å komme til. Det krever enten en veldig lang kjøretur eller en dyr flytur. Men når du endelig kommer dit, er opplevelsen større fordi du har naturen nesten for deg selv. Vi sørger for å ordne flyturen til parken. Selve flyturen er en flott opplevelse i seg selv. Dette er veldig små fly som tar opptil 12 passasjerer, men de er nye og fine, og man har en virkelig god utsikt fra flyene. De dyktige pilotene gir en god og personlig service. Først flyr du høyt, og får perspektiv over hele parken, der du kan se store elefantflokker som små prikker. Når du nærmer deg lodgen flyr piloten lavere, og du kan være heldig å se forskjellige store dyr. Etter hvert lander den lille maskinen på en grus landingsbane, midt i den vakre ville naturen.

I motsetning til våre safarier i Nord-Tanzania, hvor du ofte besøker forskjellige parker og bor i forskjellige leirer underveis, har du en permanent base i Ruaha eller Selous. Det er mer håndterlig, og du blir bedre kjent med safariguiden og resten av personalet. Safari-guidene guider KUN i en park, og er virkelig eksperter på naturen her og kjenner alle kriker og kroker av parken.

Vi anbefaler å ta 5-6 netter i en av de to parkene. Det er mulig å kombinere Ruaha og Selous, men det krever selvfølgelig en ekstra flytur, som da øker prisen. Det er ikke så opplagt å kombinere disse parkene, med parkene i nord, da det er lengre avstander og dårlige forbindelser med fly.

Du kan lese mer om Ruaha her, og om Selous her.

Det er en god ide å kombinere et opphold i Ruaha eller Selous med en strandferie og opplevelser på Mafia Island. De aller fleste turistene drar til Zanzibar etter safari på fastlandet, og øya kan derfor være i overkant turistifisert. Hvis du foretrekker de mer unike opplevelsene, er Mafia Island et bedre valg. Det er helt autentisk, med ganske få, men gode lodges. Strendene her er ikke like vakre som på Zanzibar, men på den annen side er livet under havoverflaten noe av det beste som finnes. Fantastiske korallrev med mange fargerike fisker, skilpadder som legger egg på stranden, og sist, men ikke minst er Mafia Island et av de beste stedene å se og svømme med hvalhaier. Se mer her.

Du kan lese mer om Mafia Island her.

 

VIL DU GJERNE OPPLEVE DETTE? KONTAKT OSS!

+45 53 77 66 10info@tanzaniatours.no